Stadsväxter (“Ruderatexkursion”)

14 september 2024 gjorde BSIS traditionsenligt en stadsvandring på Södermalm med fokus på stadsväxter i mer eller mindre ruderatmiljö. Anders Erixon och Henry Gudmundson ledde vandringen som utgick från Södermalmstorg ovanför trapporna till Stadsmuséet och ändade vid Bergsunds strand vid Hornstull, en tur som tog omkring fyra timmar i skönt soligt höstväder. Vi var 18 deltagare.

Anders (tredje från vänster i bilden till höger) och Henry (andra från vänster) ledde vandringen. Måns Persson (första från vänster) hjälpte också till med att bestämma en och annan mossa. 

Vi behövde faktiskt bara gå några meter från samlingsplatsen innan vi hittade den första mossan, silverbryum, Bryum argenteum, en mycket vanlig mossa i stadsmiljö som växer där det har lyckats fastna en gnutta jord bland betongen. Se: Artfakta.

Turen gick vidare längs den långa Bastugatan som går i öst-västlig riktning. Vi hittade snart karaktärsväxterna gatkamomill, vitgröe, groblad, trampört, gatkrassing, lomme, skelört, stinknäva, skuggnäva, sparvnäva. Många av växterna är lågväxta och vana vid tramp. Se bilden till höger. En gammal odlingsrest med några kvarstående nävor tilldrog sig ett stort intresse. Henry berättade att det var himmelsnäva och blanknäva. Bland mossor hittades “liten neonmossa”, vars ljusgröna lysande färg visade på varför den hette så. Också en vanlig mossa i stadsmiljö.

Exkursionen handlade inte bara om botanik. Vi gick förbi arbetarförfattaren, Ivar Lo Johanssons bostad på Bastrugatan 21. Han bidrog till att avskaffa statarväsendet i Sverige 1945. En byst finns uppsatt i Ivar Los park strax intill (bild till höger). Konstnären Hilding Linnqvist hade dessutom ateljé på samma adress, Bastugatan 21.

Murreva, Cymbalaria muralis
Skär kattost, Malva neglecta

Till vänster finns några växter man hittar här och där på Söder, murreva och skär kattost. Murreva är ofta odlad och sprider sig lätt i omgivningarna.

Vi gick vidare och i närheten av Bastugatans västra ände fanns några gamla ogräsfyllda odlingslådor som var fyllda av gängel, Galinsola parviflora.  Den närstående hårgängeln är vanligare kring Stockholm så det var ett intressant fynd.

Vi passerade sedan Skinnarviksberget och tittade på den magnifika utsikten över Mälaren. Anders passade på att berätta om geologin kring bergsformationerna med alla berg på Södermalms norra sida.

Anders "bergspredikan"

Vi vandrade sedan vidare över Pålsundsberget där vi träffade på två ovanliga växter i stadsmiljö, blåbär och lingon. Därefter gick vi ner till Söder Mälarstrand och tittade på en del vattenväxter, strandlysing, topplösa, frossört, strandklo, rosendunört, vattenskräppa, storskräppa, jättegröe och även ett bestånd med det mer ovanliga pilbladet. Vi noterade också en kulturspridd växt, rosenflockel, på flera ställen längs stranden.

Slutligen gick vi ner till Bergsunds strand med alla sina basarer och små uppställda restauranger med massor av folk. Vi tackade guiderna för en väl genomförd tur.

Glitterbläcksvamp
Kragjordstjärna

Bland svampar hittade vi glitterbläcksvamp, kragjordstjärna och giftchampinjon. Glitterbläcksvamp har små glittrande korn på hatten. Kragjordstjärna bildar när den blir lite äldre en krage kring den centrala rökbollen genom att flikarna delvis bryts på tvären. Den dyker upp lite varstans i stadsmiljöer som rabatter och parker. Giftchampinjon (ej avbildad), som också kallas karbolchampinjon, luktar karbol och blir starkt gul vid skrapning (och färgen försvinner efter en kvart). Inte alla champinjoner är ätliga!

Se kartan nedan som visar vandringen. De gula markeringarna indikerar att det var något vi tittade på där.

 

Text och foto: Jan Andersson, BSIS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top